WANITA ISI NERAKA

Monday, May 24, 2010

Rasullullah pernah bersabda ;"Ballighuu 'anni walau ayat..." Bermaksud:"Sampaikanlah oleh kamu daripadaku walaupun satu ayat..."

Allah berfirman:"Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan" (Tahrim 66:6)PERINGATAN UNTUK WANITA

Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajibannya atau tidak). Apabila lari wanita dari rumah suaminya tidak diterima solatnya sehigga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun).
Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.

Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w.: Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia. Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli.

Diriwayatkan pada suatu hari ketika Rasullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r.a. dan Maimunah r.a.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, "Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah? Rasullullah s.a.w. menjawab, "Bukankah kamu dapat melihatnya.

Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap-gelita pada hari Qiamat tiada Nur baginya. Mana-mana wanita yang bermasam muka menyebabkan tersinggung suaminya, maka wanita itu dimurkai Allah sehigga ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya semula. Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada dirumah serta tiada izinnya dan tidak boleh memasukkan seseorang lelaki ke rumahnya dengan tanpa izin suaminya.

Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, amada miskin atau kaya. Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya melainkan jika terpaksa kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan ia juga tidak berhak melalui jalan lalu lalang lainkan di tepi-tepinya.

Apabila memanggil lelaki akan isterinya ke tempat tidur tetapi ditolaknya hingga suaminya marah, wanita itu akan tidur di dalam laknat malaikat hingga ke pagi. Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakitkan hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah, laknat malaikat dan laknat manusia sekelian.

Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku Rasulullah) perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka.

Wanita yang meyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang tengkoknya. "Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. "Rasulullah s.a.w. ditanyai, "Mengapa demikian Ya Rasulullah?" Jawab Rasulullah s.a.w. "Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsanNya.

"Kebanyakan ahli neraka adalah adalah kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir? Jawab Nabi s.a.w., "Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya."

Keadaan wanita 10 kali ganda seorang lelaki di dalam neraka dan 2 kali ganda seorang lelaki di dalam syurga. "Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu api" Aishah bertanya, "Mengapa wahai Rasulullah s.a.w.? Jawab Rasulullah s.a.w.: Kerana kebanyakkan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahir anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja rumah. Tiada memuji (bersyukur) di atas kemurahan Allah yang didatangkan melalui suaminya. (Jarang terdapat orang perempuan yang mahu mengucapkan terima kasih di atas pemberian suaminya.

Sering mengkufurkan (engkar) terhadap nikmat Allah. (Contohnya: Apabila berlaku sesuatu pertengkaran isteri berkata: 'sudah 10 tahun kahwin dengan awak tidak ada apa-apapun') gemar bercakap perkara yang sia-sia yang berdosa. (Contohnya: bercakap mengenai perabot-perabot rumah yang tidak perlu dan mengumpat). Kurang akal dan kurang ilmu engetahuannya dalam agama iaitu mereka sering tertipu atau terpengaruh dengan pujuk rayu lelaki, rakan-rakan, alam sekeliling dan suasana serta kemewahan lahiriah.

Dari Ali bin Abi Talib r.a.: Aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda "Tiga golongan dari umatku akan mengisi mereka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:-

Orang yang gemuk tapi kurus ialah wanita yang sihat tubuh badannya tetapi kurang badat.
Orang yang berpakaian tetapi telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agama.

Orang yang alim tapi jahil; iaitu ulama' yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.

Asma' binti Kharizah Fazari r.a. di riwayatkan telah berkata kepada puterinya pada hari perkahwinan anaknya itu., "Wahai anakku, kini engkau akan keluar dari sarang di mana engkau dibesarkan. Engkau akan berpindah ke sebuah rumah dan hamparan yang belum engkau kenali. Itulah suamimu. Jadilah engkau tanah bagi suamimu (taat perintahnya) dan ia akan menjadi langit bagimu (tempat bernaung). Jadilah engkau sebagai lantai supaya ia dapat menjadi tiangnya. Jangan engkau bebani dia dengan berbagai kesukaran kerana itu akan memungkinkan ia meniggalkanmu. Kalau ia mendekatimu, dekatilah ia dan jika ia menjauhimu maka jauhilah ia dengan baik. Peliharalah benar-benar suamimu itu akan hidungnya,pendengarannya, matanya dan lain-lain. Janganlah pula ia mendengar melainkan yang enak dan janganlah ia melihat melainkan yang indah sahaja pada dirimu.

Pesanan Luqman kepada anaknya, "Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu:-

i. Apabila engkau sedang solat kepada Allah s.w.t. maka jagalah baik-baik fikiranmu.
ii. Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagailah pandanganmu.
iii. Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidahmu.
iv. Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu.
v. Ingat kepada Allah s.w.t.
vi. Lupakan budi baikmu pada orang lain.
vii. Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu.
viii. Ingat kepada mati.

Perkara-perkara yang menjadikan wanita itu derhaka kepada suaminya seperti tersebut
di dalam kitab Muhimmah

1. Menghalang suami dari bersuka-suka dengan dirinya samada untuk jima' (bersetubuh) atau
menyentuh mana--mana bahagian tubuhnya.
2. Keluar rumah tanpa izin suami samada suami ketika suami ada di rumah atau pun tidak.
3. Keluar rumah kerana belajar ilmu yang bukan ilmu Fardhu Ain. Dibolehkan keluar untuk
belajar ilmu Fardhu Ain jika suaminya tidak mampu mengajar.
4. Enggan berpindah (berhijrah) bersama suaminya.
5. Mengunci pintu, tidak membenarkan suami masuk ke rumah ketika suami ingin masuk.
6. Memasam muka ketika berhadapan dengan suami.
7. Minta talak
8. Berpaling atau membelakangi suami ketika bercakap.
9. Menyakiti hati suami samada dengan perkataan atau perbuatan.
10. Meninggalkan tempat tidur tanpa izin.
11. Membenarkan orang lain masuk ke dalam rumah sedangkan ia tidak disukai oleh suaminya.
Wajib bagi wanita:-
1. Mengekalkan malu pada suaminya.
2. Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan.
3. Mengikut kata-kata dan suruhannya.
4. Dengar dan diam ketika suami berkata-kata.
5. Berdiri menyambut kedatangannya.
6. Berdiri menghantar pemergiannya.
7. Hadir bersamanya ketika masuk tidur.
8. Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya.
9. Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya.
10. Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya.
11. Tidak khianat (curang) ketika tiada suaminya.
12. Memuliakan keluarga suaminya.
13. Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga.
14. Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau

www.muslimah.com.my/index.php/component/option,com_alphacontent/Itemid,0/category,50/limit,15/limitstart,45/ordering,4/section,8/

0 comments:

Post a Comment